♦جنگل و طبیعت متعلق به ما نبوده و امانت آیندگان نزد ما است که باید در حفظ و احیای آن کوشا بوده و بتوانیم امانتدار خوبی برای فرزندان و آیندگانمان باشیم.قطعا زندگی امروز ما به صورت مستقیم به طبیعت وابسته بوده و استفاده صحیح از این نعمت خدادادی هم یک رفتار مومنانه بوده و هم ادای دین به آیندگان است.
♦استان ایلام با گستره حدود ۲۰ هزار و ۱۳۳ کیلومتر مربع و ۸۷ درصد مساحت جنگلها و مراتع و دارا بودن بیش از ۶۴۰ هزار هکتار جنگل که ۱۱ درصد جنگلهای نواحی زاگرس را در خود جای داده به عروس زاگرس شهره است.عروس زاگرس در این سالها و در کمال تاسف مورد هجوم رفتارهای ضد جنگل و مرتع بشر قرار گرفته و اگر تلاش و پشتکار توام با دلسوزی مسئولین جنگل و مرتع استان و انجمن های مردم نهاد نبود قطعا امروز با بحران طبیعی و زیست محیطی در استان دست و پنجه نرم می کردیم.
♦در سالهای اخیر بالغ بر ۷۰ هزار هکتار عملیات جنگلکاری و احیای طبیعت زاگرس در استان صورت گرفته و با احتساب ۲۰ هزار هکتاری که در سال ۹۹ در حال انجام است ، میزان جنگلکاری در استان به چیزی کمتر از ۱۰۰ هزار هکتار می رسد و همین میزان جنگلکاری استان ایلام را از این حیث در رتبه اول کشور قرار داده است.
♦در حوزه آبخیزداری و آبخوانداری و مهار و حفظ آبهای سطحی و بارندگی های صورت گرفته نیز بالغ بر ۲۵۰ هزار هکتار عملیات آبخیزداری صورت گرفته و با احتساب آمار در دست اقدام سال ۹۹ (۲۱ هزار هکتار) جمع پروژه های آبخیزداری صورت گرفته در استان ایلام به ۲۷۱ هزار هکتار رسیده و ایلام را در جمع سه استان برتر در بحث آبخیزداری قرار داده است.
♦آبخیزداری و احیای جنگل میتواند نقش بسیار مهمی در کنترل سیلاب داشته باشند. جنگلها و پوشش گیاهی مانند اسفنج عمل می کنند و باعث می شوند آب باران در خاک نفوذ کند و در سفرههای زیرزمینی ذخیره شود.
♦با مقایسه ای اجمالی در مورد بارندگی های ایلام از سال ۹۴ به بعد به این نتیجه می رسیم که قبل از انجام عملیاتهای آبخیزداری در دره های مشرف بر شهر ایلام و نیز اقدامات و پروژه های فنی و تخصصی در حفظ و احیای جنگل ، با کمترین بارندگی سیلاب به داخل شهر روانه شده و خسارتهایی را به بار می آورد.شاخص ترین این سیلابها هم در سال ۹۴ بود که هم جان و هم مال مردم را از بین برده و شهر را متحمل خسارتهای فراوانی کرد.
♦اما بعد از انجام پروژه های آبخیزداری و آبخوانداری در دره های ارغوان و … و انجام پروژه های فنی و تخصصی احیای جنگلهای بلوط و … مشاهده می شود که با وجود بارندگی های ممتد ، طولانی و بعضا شدید سیلاب به داخل شهر وارد نشده و جان و مال شهروندان و اموال عمومی از این حیث با خطری مواجه نشده اند.
♦در مقابل در سیل اخیر استان های گلستان و لرستان اگر آبخیزداری شده بود و جنگل های شمال و جنگل های زاگرس نابود نشده بودند، شاهد این سیل ها و خسارات ناشی از آن علاوه بر موارد ذکر شده تا دلتان بخواهد در بالا بردن کیفیت زندگی بشر تاثیر مستقیم دارند، با انجام عملیات آبخیزداری میزان آب چشمهها، قنوات و چاهها افزایش می یابد و آبخیزداری در کاهش شوری آب های زیرزمینی و کاهش فرسایش خاک تأثیر بسزایی دارد. عملیات آبخیزداری سبب افزایش حاصلخیزی و رطوبت خاک شده و در نتیجه افزایش محصولات کشاورزی را به دنبال خواهد شد. با انجام عملیات آبخیزداری میتوان از ورود میلیونها مترمکعب رسوب به مخازن سدها جلوگیری کرد. با عملیات آبخیزداری و کنترل فرسایش و تقویت پوشش گیاهی میتوان سالانه میلیاردها متر مکعب از نزولات جوی را کنترل و حفظ کرد و از هدر رفت و تبخیر بی رویه آب جلوگیری کرد. آبخیزداری میزان رسوب ورودی به شبکههای آبیاری، انهار کشاورزی و مزارع را کاهش میدهد و در نتیجه میتوان از صرف هزینه های گزاف لایروبی پیشگیری کرد.
♦در خصوص اهمیت حفظ و احیای جنگل و نیز آبخیزداری و آبخوانداری نکاتی را عنوان کردیم و بیشتر از این نیز میتوان مطالب زبادی را به رشته تحریر در آورد.ولی آنچه بسیار اهمیت دارد نهادینه کردن فرهنگ استفاده صحیح از این منابع خدادادی است.ما باید به این درک منطقی برسیم که جنگل و مرتع و طبیعت تنها متعلق به یک گروه و یک نسل نبوده و امانت آیندگان نزد ما است که باید در حفظ و احیای آنها کوشا باشیم.
♦در حوزه احیای جنگل و آبخیزداری استان ایلام سرآمد استانهای کشور بوده و این مهم جای تشکر و قدردانی دارد، اما با وجود تمامی این زحمات و همت گماشتن ها تا مردم به صورت واقعی پای کار نبوده و احساس تعلق لازم را نسبت به جنگل نداشته باشند همه زحمات ابتر خواهد ماند.به همین دلیل میتوان گفت که فرهنگسازی استفاده صحیح از طبیعت بسیار مهم بوده که توسط رسانه ها و نهادهای فرهنگی باید انجام گیرد…