در باب قصه پر غصه مرغ که به تازگی ارزش و عزتی گرفته و بیشتر از دو پا دارد و به سرعت در حال پر کشیدن از سفره های مردم است سخن بسیار گفته ایم ، اما در این مطلب می خواهیم اندکی موشکافانه تر به مسئله ورود کرده و سفر مرغ از جوجه یکروزه تا بسته بندی و وارد عرصه توزیع شدن را رصد نماییم .
به گفته یکیاز دامداران استان در وضعیت کنونی و با تمهیدات مبارکی که مسئولین امر اندیشه کرده اند صنعت تولید مرغ در استان در لبه ورشکستگی کامل قرار گرفته و با این نرخ تامین جوجه یکروزه و دان طیور و واکسن و هزینه های دیگر نفس های آخرش را می کشد ، قیمتی که مرغدار به اجبار باید مرغ را به فروش برساند (هر کیلو ۵۲ هزار تومان ) هیچ حاشیه سودی نداشته و به گواه دیگر دست اندرکاران این صنعت از هر کیلو دست کم هزار تومان ضرر متوجه مرغدار خواهد شد ، لذا عدم مدیریت صحیح و برخوردهای دستوری و چکشی همین ۵۰ مرغداری فعال استان را هم تعطیل خواهد کرد (سال ۱۴۰۰ نزدیک به ۳۸۰ مرغداری در ایلام فعال بودند) .
دلالان و کمبود مرغ
یکیدیگر از معضلاتی که پرهای مرغ را گرفته دلالان شناخته شده و پرقدرتی هستند که این روزها همه جور تلاشی می کنند که سود دلالی شان اندکی کم نشود ، دشمن اصلی جناب دلال هم کشتارگاه ها یا بهتر بگوییم کشتارگاه مرغ فعال در ایلام است ، اگر کشتارگاه در ایلام ضعیف عمل کند یا تعطیل شود دلال بدون هیچ مانعی مرغ تولیدی استان را از ایلام خارج کرده و در دیگر استانها با سود بیشتر به فروش می رساند ، به همین علت بر اساس مشاهدات و بررسی های ما این روزها دلال ها تمام تلاش و نفوذی که دارند را به کار گرفته تا تنها کشتارگاه فعال استان را از چرخه تولید خارج کرده و بدون دردسر به مال اندوزی خود بپردازند ، جناب دلال نه زحمت مرغدار در پرورش مرغ را متحملمی شود و نه سهمی در کشتار مرغ سالم و ارائه به بازار استان دارد ولی در عین حال با بازی دادن ارکان تولید و عرضه مرغ حاشیه سودی چند برابر تولید کننده و کشتارگاه دارد .
مرحله آخری که برای دقت نظر بیشتر به آنجا رفته و همه چیز را از نزدیک مستندسازی کردیم کشتارگاه سپید مرغ مانشت ایلام بود ، تنها کشتارگاه فعال حال حاضر استان که همه روزهای هفته غیر از پنجشنبه از ساعت ۹ شب تا نزدیک سحر کشتار می کند و مرغ مورد نیاز تمام شهرستانها را تامین می نماید ، طبق بررسی های به عمل آمده این واحد صنعتی مشکلی از لحاظ کمیت و کیفیت کشتار مرغ نداشته و خود را در کنار تولید کنندگان مرغ استان و همصدا با آنها می داند ، اما از آنجا که اگر کشتارگاه فعال نباشد نان دلال ها بیشتر در روغن است تا دلتان بخواهد پیش پای مدیران و کارگران و کلا صنعت کشتار مرغ استان سنگ اندازی می کنند.
هم مرغداران و هم مدیران کشتارگاه در این مسئله اتفاق نظر دارند که علت اصلی ایجاد مشکل در مسیر تولید و عرضه مرغ عدم تبعیت سازمان جهاد کشاورزی از مصوبات سازمان حمایت از تولید کننده و مصرف کننده می باشد ، مبنای تمام تصمیمات جهاد کشاورزی داده های غیر کارشناسی می باشد که نه حاشیه سود تولید کننده را با رفتارهای اشتباه رعایت میکنند و نه برای حقوق مصرف کننده احترامی قائل هستند ، این در حالی است که مصوبات سازمان حمایت از تولید کننده و مصرف کننده هر دو سمت قضیه را در نظر گرفته و مصوبات آن بر اساس نظریه های کارشناسی دقیق است ، سابق بر این نظارت و عرضه مرغ زیر نظر وزارت صمت بود ، ولی از زمانی که به جهاد کشاورزی واگذار شده از آنجا که سازمان حمایت زیرمجموعه وزارت صمت است جهادی ها مصوبات آن را کاملا نادیده می گیرند .
یکی دیگر از دغدغه های این روزهای مردم بحث کیفیت کشتار مرغ در کشتارگاه است که خبرنگار ما در بازدیدی سرزده که از این واحد صنعتی داشت همه مراحل کشتار مرغ را فیلم برداری و مستندسازی کرده که در پیوست این مطلب آمده است . کلیپ پیوست را حتما ببینید …
بیشتر بخوانید:
پشت پرده گرانی مرغ چیست ؟ضرورت شناسایی شبکه دلالان ورانت بازان بازار سویای دولتی در استان