روز گذشته رهبر انقلاب در دیدار با نمایندگان مجلس شورای اسلامی توصیههایی در مورد لوایح چهارگانه داشتند. استقلال در قانونگذاری به ویژه در مورد مقابله با تامین مالی تروریسم و مبارزه با پولشویی مورد تاکید رهبری بود. جلال میرزایی، نماینده مجلس شورای اسلامی در مورد توصیههای رهبری به نمایندگان بیان میکند که «رهبری از مجلس شورای اسلامی انتظار بیشتری دارند. این امر در صحبتها و فرمایشات ایشان کاملا هویدا بود. نه اینکه از مجلس ناراضی باشند اما توقعشان بیشتر است.» او همچنین معتقد است که «برخی یک بعدی و یک سویه به موضوع انقلابیگری نگاه میکنند و آن را ابزاری برای اتهامافکنی به طیفی در مجلس میکنند تا آنان را غیرانقلابی بنامند. مشخص است که مقام معظم رهبری چنین نگاهی ندارند و به چنین تفکیکی بین نمایندگان قائل نیستند.»
ارزیابی شما از صحبتها و توصیههایی که رهبری در دیدار با نمایندگان مجلس مطرح کردند، چیست؟
به نظر من رهبری از مجلس شورای اسلامی انتظار بیشتری دارند. این امر در صحبتها و فرمایشات ایشان کاملا هویدا بود. نه اینکه از مجلس ناراضی باشند اما توقعشان بیشتر است. با توجه به تجربه پارلمانیای که رهبری دارند، نکاتی در ارتباط با وضع قانون و اولویتهای آن مطرح کردند. اینکه قانون باید شفاف و راهگشا باشد و پارلمان اولویتهای قانونگذاری را در پاسخ به نیاز جامعه مشخص کند، مورد تاکید رهبری بود. مقام معظم رهبری تاکید کردند که نمایندگان باید شجاع باشند و منافع ملی را در نظر بگیرند. ایشان در جایی اشاره کردند که انقلابیگری باید یکی از ویژگیهای نمایندگان مجلس باشد که البته توضیح دادند که این خصلت در تقابل با عقلانیت نیست. نمایندگان نباید بدون توجه به شرط انقلابیگری که در جلسه اخیر با نمایندگان مطرح کردند، عمل کنند. برخی یکبعدی و یکسویه به موضوع انقلابیگری نگاه میکنند و آن را ابزاری برای اتهام افکنی به طیفی در مجلس میکنند تا آنان را غیرانقلابی بنامند. مشخص است که مقام معظم رهبری چنین نگاهی ندارند و به چنین تفکیکی بین نمایندگان قائل نیستند. مخاطب این توصیه همه نمایندهها بودند. همچنین رهبری توصیههایی در این باب داشتند که چگونه مجلس در راس باشد. رهبری معتقدند که در راس بودن به عملکرد نمایندگان بستگی دارد و اینکه چگونه از وظایف و اختیاراتشان استفاده کنند.
در ارتباط با لوایح FATF رهبری صحبتهایی داشتند. ایشان اشاره کردند که قراردادهای بینالمللی باید مشروط پذیرفته شود که البته در مورد این لوایح این حساسیت در مجلس شورای اسلامی وجود داشته است. با اینکه در مورد بحث حقوق بشر نگرش ما با نگرش غربیها متفاوت است و اختلافات مبنایی داریم اما تعامل میکنیم.
رهبری گفتند مجلس در لوایح مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم به صورت مستقل قانون بگذارد. مجلس چه کاری در این زمینه باید انجام دهد؟
توصیه ایشان به معنای این نیست که تجربه سایر کشورها را در زمینههای مختلف نادیده بگیریم. این تجربه باید به گونهای باشد که مغایرتی با منافع ملی نداشته باشد. دغدغه رهبری حفظ استقلال کشور است. با در نظر گرفتن ارزشها و هنجارهای حاکم بر نظام جمهوری اسلامی ایران دست نمایندگان برای قانونگذاری در کشور باز است. رهنمودهای رهبری همواره راهگشا بوده است. در مورد FATF آقای علی لاریجانی در جلسهای کامل در این مورد صحبت کرده بودند و دیدگاه رهبری که امروز نیز ایشان بیان کردند، در آن جلسه مطرح شد. عنوان این لایحه مبارزه با پولشویی و منابع مالی تروریسم است. سعی کارگروهی که در رابطه با این لایحه تشکیل شد، این بود که دغدغههای رهبری در این رابطه مدنظر قرار بگیرد طوری باشد که رضایت رهبری تامین شود. آقای لاریجانی قبلا این مسائل را توضیح دادند. نمایندگان هم در جریان بودند. اینکه عدهای امروز از این موضوع سوءاستفاده کنند و بگویند که دیدید رهبری با FATFمخالف است. این نگاه درست نیست و همه این مطالب را آقای لاریجانی به نمایندگان منتقل کرده بود. به هر حال ما باید لایحه تامین مالی تروریسم را با توجه به حساسیتهای بینالمللی طوری پیگیری کنیم که متهم به حمایت از تروریسم نشویم و چهره جمهوری اسلامی در فضای بینالمللی تخریب نشود.
با توجه به وضعیت لوایح چهارگانه، مجلس برای اجرایی شدن صحبتهای رهبری در چه مواردی باید تجدیدنظر کند؟
کلیات لوایح تصویب شده است. آقای لاریجانی در جلسه با نمایندگان همه دغدغههای رهبری را مطرح کرده بودند. از ابتدا هم بنا بود که مجلس شروط و استقلالش را در تصویب آن حفظ کند. موارد لازم تا الان در نظر گرفته شده است. دغدغههای رهبری برای حفظ عزت و استقلال کشور دارد، باید مبنای استدلال در مجلس باشد. به گونهای نباشد که برخی نمایندگان با برداشت نادرست از سخنان مقام معظم رهبری و بدون توجه بهاصولی که مدنظر رهبری است، مطالبی را دستاویز قرار دهند تا با کلیگویی همهچیز را به هم بزنند. فرمایشات رهبری کمک میکند تا با وسواس بیشتری این لوایح را بررسی کنند و بر اساس معیارها شرایط را بسنجند و اگر لازم بود بازبینی کنند. آنطور که امنیت ملی و منافع مردم اقتضا میکند، باید عمل شود.
لایحه مقابله با تامین مالی تروریسم در مجلس داستانهایی داشت و برخی نمایندگان برای جلوگیری از تصویب آبستراکسیون کردند و تومار آوردند. توصیههای رهبری در این نوع رفتارها چطور میتواند اعمال شود؟
سلوک و منش رهبری این است که نمایندگان آزادانه بحث کنند اما بر اساس معیارها که همان منافع ملی است، نمایندگان بحث کرده و تصمیم بگیرند.